Ecologische voetafdruk
De "ecologische voetafdruk" is een originele manier om sociale rechtvaardigheid en respect voor het milieu te meten.
Hij wordt uitgedrukt in hectare landbouwgrond. Alles wat we gebruiken en consumeren wordt omgezet in een hoeveelheid landbouwhectaren die we nodig hebben om dit te produceren.
Zo komen we voor een Belg uit bij 8 ha. Maar er is een probleem: Voor de hele wereldbevolking is slechts 1.8 ha per persoon beschikbaar. Wij leven dus mijlenver boven onze stand, indien we met de rest van de wereldbevolking rekening willen houden welteverstaan. Maar daar ga ik van uitKnipogen.
Hoe kunnen we daar iets aan doen?
Minder energie verbruiken onder de vorm van olie, gas en elektriciteit: vooral vliegreizen beperken, minder pakjes laten leveren, isoleren,...
Maar eenvoudig en efficient is onze voedingsgewoonten aanpassen:
•Veel vlees eten heeft enorme implicaties en vergt zéér veel land en grondstoffen. Af en toe vegetarisch eten is dus een must om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
•Ons voedsel dicht bij huis halen, bij plaatselijke boeren of op een boerenmarkt, verkleint het aantal "voedselkilometers"
•Eten met de seizoenen mee: Geen overbodige energie gebruiken om zomergewassen in de winter in de warme kas te telen.
•Kiezen voor biologisch: Het milieu wordt niet belast en er is dus geen energie nodig om dat weer in orde te brengen.