Salie

De Latijnse werkwoordsvorm voor salie is "salvare" en vertaald is dat genezen, helen of zelfs redden, en salie zelf betekent "heil of redding".  Eeuwenlang werd salie als een wonderplant beschouwd.  Gaan we nu een stukje terug in de tijd?  Van origine was salie terug te vinden rond de Middelandse Zee bij de Grieken en Romeinen.  De Romeinen brachten het mee naar onze streek.  Het kruid was hoog in aanzien bij deze laatste eerder als geneeskrachtige plant dan als keukenkruid.  Het had enerzijds de kracht om levens te redden (genezing) maar speelde ook een rol bij het ontstaan van nieuw leven (vruchtbaarheidsdrank): het werd als dusdanig met de nodige ceremoniën  geoogst, zonder ijzeren gereedschap.  

Verder in de tijd, spreken we hier van de 17de en 18de eeuw, was salie een uitstekend ruilmiddel bij onze Nederlandse buren, in het verre Oosten ruilden ze de salieblaadjes voor theeblaadjes.

Eigenschappen van saliethee: ontstekingsremmend en infectiewerend, maagversterkend, spijsverteringsbevorderend.

Salie maakt gerechten beter verteerbaar.  Met zo weinig mogelijk andere kruiden gecombineerd om de eigen smaak tot zijn recht te laten komen.

Salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap!

Oogst


Pluk de bovenste topjes van de salie.

images (62).jpg