Kolenlasagne met mosterdbechamel
ingrediënten spitskool/witte kool * chinese kool * (bloemkool/broccoli) ui * look * 1 liter (soya/haver/rijst)melk * 1 busje (soya/haver/rijst)room * bloem * boter * mosterd * rozemarijn, tijm, oregano * peper en zout * oud brood * lasagnebladen
bereiding
was, snij en stoof of kook de kolen (behalve bloemkool of broccoli) beetgaar.Giet de kolen af en kruid ze met peper en zout.
Kook in een andere pot de bloemkool of broccoli in roosjes beetgaar.
Stoof ondertussen de ui aan in een pan met look.
Maak de mosterdbechamel: smelt een ruime portie boter in een pot. Wanneer deze gesmolten is, doe je er bloem bij zodanig dat die de gesmolten boter helemaal opgenomen heeft en het mengsel lichtjes kruimelig is.Zet de pot op een lager vuur. Doe daarna beetje bij beetje de melk erbij tot je een goede dikke bechamel krijgt. Doe daarna nog het potje room erbij. Kruid: doe enkele lepels goede mosterd (dijon, granenmosterd), peper en zout bij de saus.
maak het broodkruim: oud brood + look + olijfolie + rozemarijn, tijm en oregano (ongeveer kleine koffielepel elk) blenden in een mixer.
verwarm de oven voor op 180°C . Maak de lasagne: leg een dun laagje saus op de bodem, daarop lasagneblaadjes. Dan de helft van de kolen met een laagje(ongeveer 1/3e) saus. Blaadjes. De gestoofde ajuinen. Weer helft van de kolen met saus. Blaadjes. Laagje saus en daarop de bloemkool/broccoli in kleine stukjes met daarop het broodkruim.
Laat gaar worden in de oven zoals aangevegeven op de verpakking van de lasagne.
PS. Je kan eventueel ook een kaaskorst maken. Gebruik goede kaas: belegen of oude schapenkaas, oud Amsterdam of oud Brugge.