Tarte tatin van kerstomaat

 Omgekeerde taartjes!

Ingrediënten voor 8 personen

  • 400 g kerstomaten
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 handvol basilicum, gehakt
  • 3 el basterdsuiker, donkere
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Dompel de tomaatjes even onder in kokend water. Pel ze en verwijder de pitjes. Laat uitlekken op keukenpapier. Laat de suiker op een zacht vuurtje smelten in de balsamicoazijn.
  2. Vet 8 siliconenvormpjes (diameter 7 cm) in met olijfolie. Lepel in elk vormpje een halve koffielepel van de gesuikerde balsamicoazijn.
  3. Meet 3 el olijfolie af en roer er de tomatenpuree, de geperste knoflook en de gesnipperde basilicumblaadjes door. Lepel in elk tomaatje wat van de gekruide tomatenpuree. Leg de tomaatjes met de bolle kant naar onder in de vormpjes. Zet ze 15 minuten in de oven.
  4. Haal de vormpjes uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200°C. Maak met een uitsteekring bladerdeegrondjes met een iets grotere diameter als de vormpjes. Leg de bladerdeegrondjes op de tomaatjes en stop het deeg goed in langs de randen. Bak 15 minuten, of tot het deeg mooi goudbruin is. Haal de vormpjes uit de oven en keer de taartjes meteen om op een bord.

 

Tip: Bak de taartjes en warm ze net voor het serveren op in een oven van 180°C.

 

 

 

Door: 
Ubi Stevens