Pompoen

-De lekkerste pompoen is de hokkaïdopompoen.  Een soort uit Japan afkomstig.  Het is een kleine pompoen die in groen en oranje bestaat.  Ze zijn voedzamer en lekkerder dan de reuzenpompoenen en hebben een lager vochtgehalte.  Bovendien bewaren ze veel beter.

Oorspronkelijk groeide de hokkaïdopompoen niet in onze streken.  Het was pas in 1957, toen de Japanse professor Georges Oshawa enkele zaden van het eiland Hokkaïdo (Japan) naar Europa meegebracht had, dat deze plant onze gebieden begon te veroveren en zich heel goed aanpaste aan ons klimaat.

images (36).jpg

-De butternut is een flesvormige pompoen met een beige schil, het vruchtvlees is oranje.  In Zuid-Afrika wordt hij in de lengte middendoor gesneden, pitjes eruit, besprenkeld met een beetje olie of een klontje boter en zout, zo in de oven tot hij zacht is en dan kan je hem uitlepelen, lekker!

download (30).jpg

-De zomerpompoen ligt een beetje tussen courgette en pompoen in, hij vormt ook niet-rankende planten zoals de courgette.  zoals de naam het zegt, kan je ze al in de zomer oogsten.

images (51).jpg

Oogst:

pompoenen kan je oogsten vanaf het steeltje niet meer groen maar lichtbruin verkleurd is.  Hokkaîdo's kan je de hele winter bewaren in een frisse ,droge ruimte.  Let wel dat het steeltje onbeschadigd is en de pompoen mooi droog is.

 

Recept:

De hokkaïdo hoef je niet te schillen!  Je kan hem stoven, pureren, frituren. Of er soep van maken. Stoof eerst een ui in wat olie, voeg de in blokjes gesneden pompoen toe, groentebouillon en water. Laat dit even koken tot de pompoen zacht is. Mix de soep en breng op smaak met nootmuskaat. Stoof fijne preiringen in een pan en voeg deze op het laatst toe aan de soep.